03-4296-2019 | 016-383-0660 info@syazatravel.my

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login
03-4296-2019 | 016-383-0660 info@syazatravel.my

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Syarat Baru Visa Umrah 2014

Berkuat kuasa serta merta, Pihak Kedutaan Arab Saudi telah membuat satu peraturan baru untuk mendapatkan Visa Umrah. Jemaah yang ingin membuat permohonan visa perlu mengemukakan beberapa dokumen:

Wanita pergi bersama bapa (bawah 45 tahun)

  • Salinan sijil lahir *

BAGI JEMAAH KANAK-KANAK

Kanak-kanak perempuan harus pergi bersama mahram (di bawah 45 tahun – lihat senarai mahram)

  • Salinan sijil lahir*
  • Salinan Sijil Lahir* mahram ( Nota Penting: ibu kandung mesti pergi bersama)

Kanak-kanak Lelaki kurang dari 18 tahun harus pergi bersama mahram (lihat senarai mahram)

  • Salinan sijil lahir*
  •  Salinan Sijil Lahir* mahram ( Nota Penting: ibu kandung mesti pergi bersama)

Anak tiri yang ikut bapa tiri (Ibu kandung mesti ikut serta)

  • Sijil penceraian*
  • Sijil Pernikahan Baharu*
  • Surat Akuan Hak Penjagaan Anak*
  • Sijil Lahir Anak*
  • Salinan K/P Bapa Kandung*

Anak angkat (Penjaga mesti ikut serta)

  • Surat Akuan Anak Angkat*
  • Sijil Anak Angkat*

BAGI JEMAAH WARGA ASING

Pembantu rumah (MAID) mestilah majikan ikut serta

  • Permit kerja sah laku 6 bulan*
  • Nama Bapa terdapat dalam passport/ Nama Bapa Endorsed di Kedutaan
  • Surat kebenaran dari majikan

Foreign Workers (PekerjaAsing)

  • Permitkerja sah laku 6 bulan/ PR Original & Salinan*
  • Surat kebenaran dari majikan (Company Letter Head)
  • Namabapa terdapat dalam passport/ Nama Bapa Endorsed di kedutaan

Foreign Students (PelajarAsing)

  • Salinan permit @ passport / visapelajar yang tempoh lakunya tidak kurang dari 6 bulan atau salinan Kad pengenalan*

SENARAI MAHRAM

Semua jemaah wanita yang berumur kurang dari 45 tahun atau jemaah lelaki yang berumur kurang dari 18 tahun pada tarikh permohonan visa umrah TETAPI TIDAK DITEMANI MAHRAM tidak akan diluluskan visa umrah oleh Kedutaan Arab Saudi lagi.

Mahram yang dibenarkan dan dokumen diperlukan :-

(Mahram Lelaki sahaja) – NASAB

  1. Suami – surat nikah
  2. Bapa kandung – surat beranak
  3. Adik beradik lelaki kandung – surat beranak
  4. Bapa saudara kandung – surat beranak wanita, surat beranak ibubapa dan surat beranak bapa saudara
  5. Datuk kandung – surat beranak wanita, surat beranak ibu/ bapa &  surat beranak datuk kandung
  6. * NOTAPENTING :

SEMUA DOKUMEN MAHRAM perlu disahkan di JPN/Pejabat Agama Islam & WISMA PUTRA

  1. Sijil Lahir/Sijil Anak Angkat/IC Merah(PR)/IC Biru – Pengesahan Jabatan Pendaftaran Negara.
  2. Sijil Nikah/Sijil Penceraian/Sijil Rujuk – Pengesahan Jabatan Agama Islam
  3. Premit Masuk Malaysia – Pengesahan Imigresen

*Untuk memudahkan proses di JPN dan JAI, sila bawa sijil asal dan salinan

Leave a Reply

Kategori

Arkib

Hi there! Click one of our representatives below and we will get back to you as soon as possible.

Chat with us on WhatsApp